Exhibition: The Finnish Rowhouse – From Working-Class Housing to Middle-Class Dream

‘The Finnish rowhouse – from working-class housing to middle-class dream’ exhibition is showing gems of this lifestyle familiar to all Finns, with the hand of Alvar Aalto and his architect contemporaries powerfully in evidence.

Based on extensive research by Professor Riitta Nikula, the exhibition tells the intriguing story of the rowhouse, uncovering the eventful history of rowhouse living from the 1900s to the 1960s. The exhibition uses drawings, photographs and films to present this high-quality everyday architecture.

The exhibition explores a less-familiar aspect of Alvar Aalto’s work. Visitors can also see designs by architects such as Eliel Saarinen, Erkki Kantonen and Birger Federley.

The exhibition uses drawings, photographs and films to present this high-quality everyday architecture. The project has been produced by the Museum of Finnish Architecture.

  • Title: The Finnish rowhouse – from working-class housing to middle-class dream
  • Website: http://ift.tt/191MKfi
  • Organizers: Alvar Aalto Museum
  • From: September 25, 2015 12:24 PM
  • Until: November 15, 2015 12:24 PM
  • Venue: Alvar Aalto Museum
  • Address: Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

http://ift.tt/1KMMDtZ

Bellino Residence / Mayes Office


© Tara Wujcik Photography


© Tara Wujcik Photography


© Tara Wujcik Photography


© Tara Wujcik Photography

  • General Contractor : AG & B Construction
  • Home Interior : Morpheus Design
  • Structural Design : Bricy Company
  • Civil Engineering Services : Seaboard Engineering Co.
  • Geological Services : Centergeo

From the architect. Contemporary Palisades home retains its surrounding natural aesthetics.

With the Santa Monica Mountains as a backdrop and the Pacific Ocean at its feet, the Bellino Residence was built to be in dialogue with its natural surroundings. Completed in 2015 by Santa Monica based architecture and design firm, Mayes Office, this abode in the Pacific Palisades comprises of two levels and a roof deck that affords a complete panorama of the California coast.


© Tara Wujcik Photography

© Tara Wujcik Photography

The materiality of the house features a modern mixture of wood, steel, concrete and stone – materials that merge effortlessly with the idyllic surroundings. It is further matched beautifully with polished wood flooring throughout.


© Tara Wujcik Photography

© Tara Wujcik Photography

As part of an effort to comply with the building height restrictions set by the city council, the strategy in meeting this challenge was to carve out a grade to create an additional level underground – doubling the floor area without adding to the height. The ‘cantilevered’ second level and roof deck not only offer magnificent views of the landscape, but also do not comprise any of the square footage.


Basement Floor Plan

Basement Floor Plan

Interior and exterior spaces are blurred within the Bellino Residence, where natural light and garden spaces flourish. The first floor of the home is lifted just above the ground by the exposed concrete walls of the basement level which allow light the spill into spaces. 


© Tara Wujcik Photography

© Tara Wujcik Photography

Light wells penetrate the spatial volumes of the home, and act simultaneously as interior and exterior circulation. The rhythm of the spaces in conjunction with natural light coming from the courtyard space strengthens its connection to the landscape bringing a new psychology to the concept of the basement space.


First Floor Plan

First Floor Plan

The living room on the upper level features a 12’-tall glass pocket wall, which slides open to the surrounding beautiful canyon vistas; thereby amplifying the connection between the house with its surroundings and completely dissolving the sense of separation with the exterior environment. Massive sliding glass doors open up the house to beautiful canyon vistas, further dissipating the sense of separation between outside and inside.


© Tara Wujcik Photography

© Tara Wujcik Photography

With skillful manipulation of illumination and the solid-void relationship, the overall effect achieved is a harmonious integration between architecture and nature.


© Tara Wujcik Photography

© Tara Wujcik Photography

http://ift.tt/1Ll0ACV

Namu Architects completes shed-like visitor centre in South Korea’s CeongTae Mountain



This visitors centre for a mountain in South Korea by Namu Architects comprises a pair of gabled buildings with vertical cladding and windows, intended to reference the trunks of tall trees that surround the plot (+ slideshow). (more…)

http://ift.tt/1O36aZC